Logo Djursjukhus i Falköping & Skövde

Ultraljud

Ultraljud

Alla vävnader i kroppen innehåller olika mängder vatten och får därför olika utseende vid en ultraljudsundersökning. Ultraljudsvågor (svaga elektromagnetiska ljudvågor) sänds in i kroppen genom givaren, proben. Ljudvågorna reflekteras tillbaka från vävnaderna och organen till givaren och omvandlas med hjälp av en dator till en rörlig bild som kan ses på en bildskärm. Undersökningen kan ställa diagnos, komplettera en undersökning eller visa om en viss behandling har givit resultat. Urinblåsa, livmoder, njurar och lever är exempel på organ som med fördel kan undersökas.

Hur det går till

Vid undersökningen ska djuret kunna ligga still på rygg i ungefär 10-20 minuter. Är djuret är stressat eller har svårt att ligga still kan man behöva ge ett lugnande medel. Då måste djuret vara fastande. För att få en klar bild vid undersökningen behöver vi raka bort päls på området som ska undersökas.

Vi utför ej hjärtultraljud. Vi hänvisar i första hand till Lilla veterinärinrättningen i Skara för dessa undersökningar

Vill du ringa oss

Välkommen att boka tid.
Vi har inte möjlighet att ta emot rådfrågning eller önskemål om bokning via mail. Vi gör vårt bästa för att svara i telefon. Om du inte når oss och har ett djur med livshotande tillstånd så kontakta närmaste djursjukhus.