Logo Djursjukhus i Falköping & Skövde

Tandvård

Tandspecialister

På Falköpings smådjursklinik har vi en av Sveriges få tandspecialister i huset och hos oss månar vi om djurens tandhälsa. Vi utför samtliga tandbehandlingar under gasnarkos. Hunden eller kattens tänder rengörs då med ultraljud och poleras. Tandfickorna kontrolleras och tänderna röntgas.

En hund som luktar illa ur munnen har ofta tandlossning och kan behöva få tänderna bortopererade.

Kostnaden för att avlägsna tandsten och att undersöka och röntga tänderna är 3900 – 4 400 kr för hund och 3 500 kr för katt. Du får information om några tänder behöver opereras bort och en ungefärlig prisuppgift för det och så bokar vi en ny tid efter 4-8 v. För djuret är det ofta bättre med två kortare narkoser än en lång. Du får också information om hur du lär in tandborstning, vilket är det bästa du kan göra för att förebygga tandproblem. Tänderna bör helst borstas dagligen. Borstar du en gång per vecka kan du lika gärna låta bli.

Tandlossning är mycket vanligt hos både hundar (framför allt dvärghundar) och katter. Hos katter förekommer också sjukdomen tandresorption (som tidigare kallades FORL) som ofta är smärtsam men det märks inte på katten förrän det gått mycket långt och flera tänder är angripna.

I många fall har sjukdomen gått så långt att tänder behöver opereras ut.

Efter en sådan operation syr vi med stygn som försvinner av sig själv och djuret får smärtlindring

Behöver mitt djur hjälp med tänderna?

Vår veterinär Lena Svendenius, som specialiserat sig på tandvård för hund och katt, utför rotfyllningar och svårare tandoperationer, och många av tandpatienterna kommer till oss på remiss. Då narkostiden vid tandbehandlingar kan variera mycket kan det vara svårt att i förväg ge ett kostnadsförslag men ofta handlar det om kostnader mellan 7 000 – 14 000 kr för en tandbehandling vid tandlossning eller tandresorption.

Observera att försäkringen inte täcker kostnader för tandsten och tandlossning och bara vissa försäkringsbolag ersätter för tandresorption hos katt. Vid tandfrakturer av hörntänder hos hund rekommenderas ofta rotfyllning och kostnaden för en sådan är ca 15 000-17 000 kr. Tandfrakturer ersätts oftast av försäkringen.

Som sagt var: Som djurägare kan du själv göra det allra bästa för ditt djurs tandhälsa – borsta tänderna varje dag! Vi kan ge dig råd om hur du ska lyckas med det.

Vi är också bra på tandvård för kaniner. Många tandproblem orsakas av att kaninen får felaktig kost. En kanin ska endast äta ½ msk pellets per kg kroppsvikt och därutöver hö eller gräs. Som godis är persilja, spenat, morotsblast och annat bladgrönt bra att ge.

Vill du ringa oss

Välkommen att boka tid.
Vi har inte möjlighet att ta emot rådfrågning eller önskemål om bokning via mail. Vi gör vårt bästa för att svara i telefon. Om du inte når oss och har ett djur med livshotande tillstånd så kontakta närmaste djursjukhus.