Tandvård

På Falköpings smådjursklinik har vi en av få tandspecialister i huset och hos oss månar vi om djurens tandhälsa. Vi utför samtliga tandbehandlingar under gasnarkos. Hunden eller kattens tänder rengörs då med ultraljud och poleras. Tandfickorna kontrolleras och vid behov röntgas tänderna.

Tandlossning är mycket vanligt hos både hundar och katter. Hos katter förekommer också sjukdomen tandresorption (som tidigare kallades FORL).

I många fall har sjukdomen gått så långt att tänder behöver opereras ut.

Efter en sådan operation syr vi med stygn som försvinner av sig själv och djuret får smärtlindring.

Som djurägare kan du själv göra det allra bästa för ditt djurs tandhälsa – borsta tänderna varje dag! Vi kan ge dig råd om hur du ska lyckas med det.

Vår veterinär Lena Svendenius, som specialiserat sig på tandvård för hund och katt, utför rotfyllningar och svårare tandoperationer, och många av tandpatienterna kommer till oss på remiss. Då narkostiden vid tandbehandlingar kan variera mycket kan det vara svårt att i förväg ge ett kostnadsförslag men ofta handlar det om kostnader mellan 5.000-9.000 kr för en tandbehandling vid tandlossning eller tandresorption.

Observera att försäkringen inte täcker kostnader för tandsten och tandlossning och bara vissa försäkringsbolag ersätter för tandresorption hos katt. Vid tandfrakturer av hörntänder hos hund rekommenderas ofta rotfyllning och kostnaden för en sådan är ca 12 000 kr. Tandfrakturer ersätts oftast av försäkringen.

Lena Svendenius, leg. veterinär, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, specialistkompetens odontologi hund och katt (tandspecialist). Veterinärexamen 1993, anställd vid Djursjukhuset i Skara 1994-2003. Universitetsadjunkt vid SLU i Skara 2004-2015. Genomgått europeisk vidareutbildning inom tandvård för hund och katt (ESAVS).

Lena tar huvudsakligen emot tandpatienter. Många av fallen är remitterade från andra kliniker i Skaraborg.