Falköpings Smådjursklinik är en mindre specialistklinik med erfaren personal som erbjuder djurvård åt katter, hundar och andra smådjur. Målsättningen är att ge kvalificerad djursjukvård till Din hund, katt eller mindre sällskapsdjurs med ett personligt bemötande. På kliniken finns bland annat röntgen, ultraljud, fiberendoskop, operationsavdelning, eget lab och butik med specialfoder och djurvårdsartiklar.  Nedan kan du läsa vidare om tjänsterna som vi erbjuder Er.

Vid uteblivet besök debiteras Ni med 350kr + faktureringsavgift. Avbokningar för operationstider ska ske senast 24h före utsatt tid. Besök ska avbokas senast kl08.30 samma dag. Avbokningar görs via e-post till info@klinfal.com eller via telefon till 0515-810 20 och välj ”avbokning” i tonvalet.

entre_falkoping
Ultraljud
Kirurgi
Ögonspeciallist

Ha gärna djurets försäkringsnummer tillhands när Ni besöker oss.

På Falköpings smådjursklinik har vi en av få tandspecialister i huset och hos oss månar vi om djurens tandhälsa. Vi utför samtliga tandbehandlingar under gasnarkos. Hunden eller kattens tänder rengörs då med ultraljud och poleras. Tandfickorna kontrolleras och vid behov röntgas tänderna.

Tandlossning är mycket vanligt hos både hundar och katter. Hos katter förekommer också sjukdomen tandresorption (som tidigare kallades FORL).

I många fall har sjukdomen gått så långt att tänder behöver opereras ut.

Efter en sådan operation syr vi med stygn som försvinner av sig själv och djuret får smärtlindring.

Som djurägare kan du själv göra det allra bästa för ditt djurs tandhälsa – borsta tänderna varje dag! Vi kan ge dig råd om hur du ska lyckas med det.

Vår veterinär Lena Svendenius, som specialiserat sig på tandvård för hund och katt, utför rotfyllningar och svårare tandoperationer, och många av tandpatienterna kommer till oss på remiss. Då narkostiden vid tandbehandlingar kan variera mycket kan det vara svårt att i förväg ge ett kostnadsförslag men ofta handlar det om kostnader mellan 5.000-9.000 kr för en tandbehandling vid tandlossning eller tandresorption.

Observera att försäkringen inte täcker kostnader för tandsten och tandlossning och bara vissa försäkringsbolag ersätter för tandresorption hos katt. Vid tandfrakturer av hörntänder hos hund rekommenderas ofta rotfyllning och kostnaden för en sådan är ca 12 000 kr. Tandfrakturer ersätts oftast av försäkringen.

Lena Svendenius, leg. veterinär, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, specialistkompetens odontologi hund och katt (tandspecialist). Veterinärexamen 1993, anställd vid Djursjukhuset i Skara 1994-2003. Universitetsadjunkt vid SLU i Skara 2004-2015. Genomgått europeisk vidareutbildning inom tandvård för hund och katt (ESAVS).

Lena tar huvudsakligen emot tandpatienter. Många av fallen är remitterade från andra kliniker i Skaraborg.

Varannan måndag kommer vår ögonspecialist till oss. Vi genomför allt från ögonlysningar till enklare ögonoperationer.

Tänk på att ta med registreringsbevis. Kom gärna 20 minuter innan utsatt tid för ögonlysningar.

Tiderna till Eva bokas upp snabbt så det gäller att vara ute i god tid.

Eva Gustavsson, leg.veterinär, ögonkonsult, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. Veterinärexamen 1968, anställd vid Djursjukhuset i Skara 1970-1993 därefter verksam vid Ljungby djurklinik. Eva är en SKK-auktoriserad ögonveterinär som också är en mycket eftertraktad hudveterinär. Hon är på kliniken två måndagar i månaden.

Gastroskopi är en kvalificerad undersökning av mag- & tarmkanalen som utförs på sövda djur. Man för ner en kamera och undersöker delar av matsmältningskanalen, såväl vid akuta skador som kroniska problem. Vävnadsprover kan tas och sändas för specialistbedömning. Det är viktigt att patienten förbereds med fasta och lavemang enligt våra instruktioner.

Vi tar även emot remissfall, kontakta kliniken om du vill veta mer.

Karin Bredelius, leg. veterinär, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. Veterinärexamen 1977, anställd vid Djursjukhuset i Skara 1978-2004. Har varit hos oss på Falköpings Smådjursklinik sedan 2004. Karin har lång erfarenhet av smådjurssjukvård och har en bred kompetens inom såväl medicin som kirurgi. Karin genomför många av våra gastroskopier och är särskilt intresserad av hud och öron, matsmältningens sjukdomar samt anestesi.

Alla vävnader i kroppen innehåller olika mängder vatten och får därför olika utseende vid en ultraljudsundersökning. Ultraljudsvågor (svaga elektromagnetiska ljudvågor) sänds in i kroppen genom givaren, proben. Ljudvågorna reflekteras tillbaka från vävnaderna och organen till givaren och omvandlas med hjälp av en dator till en rörlig bild som kan ses på en bildskärm. Undersökningen kan ställa diagnos, komplettera en undersökning eller visa om en viss behandling har givit resultat. Urinblåsa, livmoder, njurar och lever är exempel på organ som med fördel kan undersökas.

Vid undersökningen ska djuret kunna ligga still på rygg i ungefär 10-20 minuter. Är djuret är stressat eller har svårt att ligga still kan man behöva ge ett lugnande medel. Då måste djuret vara fastande. För att få en klar bild vid undersökningen behöver vi raka bort päls på området som ska undersökas.

Vi utför ej hjärtultraljud.

Ursula Wennström, leg veterinär.  Veterinärexamen 1994 . Tidigare anställd på Djursjukhuset i Skara, Ekens Djurklinik i Skövde, Djursjukhuset i Jönköping samt Fågel- & smådjurskliniken i Lomma. Ursula genomför våra ultraljud samt tar emot patienter på polikliniken och i operationssalen. Ursula är särskilt intresserad av vårdhygien, nutrition (foder) samt våra mindre sällskapsdjur – kaniner och marsvin.

Vi utför operationer lämpliga för dagkirurgi och, i mån av tid och resurser, även akuta operationer.

Förbered gärna ditt djur inför operationen genom att bada det dagen innan samt rasta det väl på operationsdagens morgon. Djur som ska sövas ska hållas fastande men de får fri tillgång till vatten.

Vanligen använder vi gasnarkos vid längre operationer, det är en skonsam och säker narkosform. Vi är måna om att ge ditt djur god smärtlindring i samband med operationen och ofta skickar vi med ett recept för fortsatt smärtlindring hemma.

Vi har fasta priser för standardoperationer, såsom kastrationer.
Se vår prislista här.

Vi har öppet vår poliklinik dagligen och tar då emot fall efter tidsbokning. I mån av tid tar vi emot akut sjuka djur och efter en första bedömning kan djuret ibland behöva remitteras vidare till ett djursjukhus. Ta gärna med försäkringspapper till besöket. Om djuret behöver ges lugnande bör djuret inte ha fått mat innan besöket.

Om du ombeds ta med ett urinprov tas det lämpligen på morgonen samma dag.

Inför ditt besök hos oss är det bra om du tänkt igenom följande:

 • Ditt djurs allmäntillstånd – pigg? trött? hängig?
 • Aptit – äter ditt djur som vanligt? Mer/mindre?
 • Törst – dricker ditt djur som vanligt? Mer/mindre?
 • Elimination – kissar eller bajsar ditt djur som vanligt? Mer/mindre?

Vi har ett eget labb och analyserar de flesta proverna i huset och vi har goda kontakter med flertalet större labb i de fall då prover behöver skickas.

Vi är en kattvänlig klinik
Alla katter är välkomna till oss!

Under 2018 blev vi ackrediterade som en kattvänlig klinik av den internationella organisationen ISFM.

Vi har ett separat undersökningsrum där enbart katter får vistas och de har även ett eget litet väntrum. För de katter som spenderar dagen hos oss har vi ett kattstall som ligger väl avskiljt från hundarna och de har till och med ett eget behandlingsrum.

Om du vill veta mer om vad det innebär att vara en kattvänlig klinik, klicka in på www.catfriendlyclinic.org.

Röntgen är ofta ett viktigt hjälpmedel för att kunna ställa diagnos. Vi vill gärna att du som djurägare är med vid undersökningen, men är du gravid eller under 18 år får du ej vistas i rummet när bilderna tas. Ibland behöver djuret få lugnande medel för att vi ska kunna ta bra röntgenbilder. Detta gäller särskilt vid höftleds- och armbågsledsröntgen där bilderna ska skickas in till SKK för bedömning.

« 2 of 2 »

I vår butik har vi många olika sorters foder till både hund och katt. Rätt foder kan vara en viktig del i behandlingen och vi har ett stort sortiment av terapifoder. Vår personal är utbildad i de olika sorterna och vet vad som passar just ditt djur bäst.

« 3 of 5 »

Vi tillämpar betalning med kontanter eller kort. Vi kan direktreglera besöket mot försäkringsbolaget mot en administrationsavgift på 100kr. Vi har ingen möjlighet att skicka faktura.

 • Vaccination hund – 470kr
  -Vid flera hundar (samma ägare) 440kr
 • Vaccination av katt 440kr
  -Vid flera katter – 400kr
 • Besök – 695kr
 • Besök tandspecialist – 795kr
 • Besök ögonspecialist – 795kr
 • E-recept ( ingen kostnad vid besök) – 130kr
 • Kloklippning – fr 200kr

Nedanstående priser avser kastration av normala och friska djur

 • Kastration hankatt – 670kr
 • Kastration honkatt – 1300kr
 • Chipmärkning vid kastration – 215kr
 • Vaccination vid kastration – 300kr
 • Kastration hanhund – fr 3200kr (beroende på storlek)
 • Kastration tik – fr 5500kr (beroende på storlek)

Nedanstående priser avser förutbestämda avlivningar utan veterinärbesök

 • Avlivning katt – 825kr
 • Avlivning och samkremering katt – 1250kr
 • Avlivning och separatkremering katt – 2400kr
 • Avlivning hund – 1030kr
 • Avlivning och samkremering hund – fr 1875kr (beroende på storlek)
 • Avlivning och separatkremering hund – fr 3450kr (beroende på storlek)
 • Utfärdande av djurpass – 615kr
 • Avmaskning inför norgeresa (exkl medicin) – 225kr